Pršut je tradicionalna suhomesnata delicija koja se u Hercegovini priprema već stoljećima.

Priprema pršuta počinje odabiranjem svježe svinjske noge koja se prvo soli, a zatim se suši na zraku. Taj proces sušenja može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o tome koliko sušeni pršut treba biti.

Postoji nekoliko vrsta pršuta koji se razlikuju po načinu pripreme i području iz kojeg dolaze. Neki od najpoznatijih pršuta su, hercegovački pršut, istarski pršut, dalmatinski pršut. Ove različite vrste pršuta imaju karakterističan okus i teksturu, a razlikuju se i po načinu pripreme.

Prilikom pripreme pršuta, ključno je imati kvalitetnu sirovinu i voditi brigu o higijeni tijekom cijelog procesa. Nakon što se pršut osuši, potrebno ga je pravilno čuvati kako bi zadržao svoj okus i teksturu. Pršut se često poslužuje uz sireve, masline, i kruh, a može se koristiti i u raznim jelima kao što su tjestenina sa šparogama i pršutom ili rižoto sa škampima i pršutom.

Pršut je popularna delicija diljem svijeta. Na mnogim ugostiteljskim objektima možete ga naći kao dio charcuterie ploče ili ga poslužiti kao predjelo kod kuće. Također je popularan poklon za ljubitelje hrane i gastronomije, a često se može vidjeti na jelovnicima restorana koji se bave tradicionalnom hercegovačkom kuhinjom.

Kao tradicionalna hrana koja ima dugotrajnu povijest i jedinstven okus, pršut je postao neizostavni dio hercegovačke kulinarske baštine.

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.